Creamy dhal



Autumn is all about comfort food, and when it comes to a quick dinner on a rainy day, there’s nothing more comforting than hearty lentils. 

You know it’s a good recipe when your husband gets home from work and eats 2 portions of this dish. This is how it will make you feel when you try it.

This recipe is easy, creamy, and full of amazing,warming spices that will make your belly happy.
Dal has many health benefits, due to lentils and turmeric. It contains high levels of protein, fibre, folate, vitamin B1 and minerals. It helps to lower the cholesterol and helps in managing blood sugar levels. It is also a  good source of potassium and iron. 
Tumeric it is an amazing spice. I use turmeric especially for the natural detox function of the body cells and the liver’s detoxification.
If you want to know more about all health benefits of turmeric, check out Rhiannon’s blog post


So let me share the recipe, this will be enough for 4 servings.

1 1/2 cups red lentils
2 1/2 cups of water
4 tbsp of powdered coconut milk ( if you don't have it, you can add 1/2 can of coconut milk)
2 cups hot water
1 onion, finely diced
2 garlic cloves, crushed
2-3 tsp coconut oil
1 1/2 tsp turmeric powder
½ tsp garam masala
pinch of saffron ( optional)
fresh parsley or coriander leaves, to garnish
salt 
Freshly ground black pepper

INSTRUCTIONS


1. Rinse the red lentils with cold water.
2. In a medium saucepan heat the coconut oil, add the onion and cook til golden brown, stirring frequently.
3. Add the lentils and water, bring to a boil and let simmer for 15 minutes. Add turmeric, garam masala and saffron.
4. Add coconut milk and mix to combine.
5. Let simmer for another five minutes, until all the liquid is absorbed 
6. Serve warm, garnished with fresh parsley/ coriander leaves, mixed seeds and more spices








Kochani dzis mma dla was przepis na niesamowicie smaczne danie z soczewicy.
Niektorzy z was z pewnoscia znaja danie DHAL, jesli lubia hinduskie jedzenie.

To proste w przyzadzeniu danie zajmie wam niewiele wiecej  niz 30min, a rozgrzeje was w te zimne jesienne popoludnia na wiele godzin.
Musze rowiez dodac ze kurkuma, ktorej jest calkiem sporo w tym przepisie jest niesamowcie zdrowa.

A wiec zapraszam na przepis

1 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 1/2 szklanki wody
4 łyżki sproszkowanego mleka kokosowego (jeśli nie masz go, można dodać 1/2 puszki mleka kokosowego)
2 szklanki ciepłej wody
1 cebula, drobno pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2-3 łyżeczki oleju kokosowego
1 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
½ łyżeczki garam masala
szczypta szafronu (opcjonalnie)
Swiezo cietej pietruszki lub kolendry do przybrania
Sól
Pieprz


Metoda:

1. Przepłukać czerwonej soczewicy z zimną wodą.
2. W rondelku rozgrzać olej kokosowy, dodać cebulę i smażyć na złoty kolor util, często mieszając.
3. Dodać soczewicę i wody, doprowadzić do wrzenia i pozwolić na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj kurkumy, garam masala i Safron.
4. Dodać mleko kokosowe i wymieszać do połączenia.
5. Niech gotować przez kolejne pięć minut, aż cały płyn jest wchłaniany
6. Podawać ciepłe, przyozdobionym ze świeżych liści pietruszki / kolendry, nasion i więcej przypraw



Labels: , , , , , , , , ,